zaterdag 11 februari 2017

Puberende puppy in huis | Mamablog met humor

De hormonen gieren bij ons door het huis. Dit is niet het gevolg van een spontane zwangerschap en bij mijn meisjes zal de puberteit hopelijk nog een jaar of acht op zich laten wachten. Nee, het betreft de hormonen van puppy Sammie. Die heeft recentelijk– hoe zeg je dit netjes- zijn piemeltje ontdekt.

Hond in puberteit

Vanaf vijf maanden kunnen hondjes al in de puberteit komen. Dit uit zich vaak in ander gedrag en een verminderde gehoorzaamheid. Maar het belangrijkst aspect is toch de interesse in het vrouwelijk ras.Rijgedrag van honden

De interesse van Sammie beperkt zich niet tot teefjes, ook mijn oudste dochter, de knuffels en ik moeten het ontgelden. Regelmatig probeert Sammie met twee pootjes mijn arm in een soort van houtgreep te nemen om vervolgens een serie zwoele salsa-bewegingen in te zetten. Dit gedrag noemt men ook wel: rijgedrag/
Het is uiteraard de bedoeling om dit soort gedrag zoveel mogelijk in de kiem te smoren, dus weet ik niet hoe snel ik hem van me af moet duwen. Subtiel werkt hier niet, want daar wordt meneer alleen maar meer opgewonden van, maar een fixe duw geeft meestal het gewenste resultaat.


Jonge hond met kinderen

Tips hond bij kinderen

Bij mijn dochters is het een ander verhaal. Die vinden het reuze grappig dat Sammie tegenwoordig een hip dansje doet en moeten er smakelijk om lachen als Sammie tegen hen aan beginnen te dansen. 

In een onbewaakt moment had Sammie laatst het stokpaardje van de jongste te pakken. Mijn meiden gierden het uit: “Kijk mama, Sammie kan paardrijden”. Ik zag het met lede ogen aan. 


Instructie voor kinderen

Uiteraard heb ik al talloze malen tegen mijn meisjes gezegd:

  1. Sammie mag dat niet.
  2. Je moet “NEE” tegen hem zeggen.
  3. Als je niets doet, wordt hij namelijk steeds wilder.
  4. Je moet Sammie van je afduwen.
  5. Dat Sammie de baas wil spelen. En dat zij de baas zijn van Sammie en niet andersom.


Rijgedrag opvoedkundig verantwoord uitleggen

Maar het maakte nog steeds niet veel indruk. Er was dus grover geschut nodig om de boodschap aan te laten komen, maar hoe ik dit ging verwoorden wist ik nog steeds niet. Hoe leg je op educatief verantwoorde wijze uit aan een meisje van zes en 3 dat Sammie tegen hen aan “danst” omdat hij daar opgewonden van wordt? Ik was er nog niet uit.Rijgedrag en castratie

Toen mijn dochter weer luid grinnikend op de bank zat met Sammy tegen haar aan, was de maat vol.  

Ik legde voor de zoveelste keer uit dat Sammie dat niet mocht doen en dat hondjes dat niet mochten doen en dat als Sammie dat zou blijven doen we …. zijn piemeltje eraf zouden moeten knippen……..OEPS. Oftewel castratie in kindertaal. 

Het was eruit voordat ik het wist. En o ja, dat dat natuurlijk wel heel zielig zou zijn. Voor mijn dochter bleek het echter een heel plausibel argument, en ze duwde Sammie meteen van haar af.

Overleg met partner

Puberende pup

Toen ik later die avond naast mijn wederhelft in bed lag, vertelde ik hoe ik de kwestie had aangepakt. Die was NOT amused. 
Komt misschien ook omdat hij mijn opmerking meer in zijn kruis voelde dan de vrouwelijke bewoners van ons huis. 


Wat houdt castratie in?

 Na een hele discussie over wat castratie inhoudt ( jaaaaaa, ik weet dat dat de balletjes betreft en niet het piemeltje), snerende opmerkingen in de trant van: “ga je ze de volgende keer zeggen dat we zijn pootjes er af gaan hakken”. Voelde ik me toch wel wat bezwaard en een enigszins ontaarde moeder. Zou ik nu het tere kinderzieltje van mijn dochter voor eeuwig beschadigd hebben?


"Puppy rijden afleren" op Google

Als je op google zoekt op “puppy rijden afleren” vind je de nodige info. Jonge honden spelen schijnbaar zo samen om de sociale interactie te leren. 

De meeste pups spelen hiermee om de beurt een spel van dominantie en verplaatsen zich daarna in de onderdanige rol. Dit zodat ze samen kunnen leren hoe de socialisatie in een roedel werkt. 

Om het rijden af te leren, moet je duidelijk “NEE” zeggen als het gebeurt. Blijft je hond het toch doen, dan wordt je geacht je om te draaien en de hond te negeren. (negeren lijkt mij overigens wel moeilijk als de pup, terwijl je je omdraait, gewoon vrolijk doorgaat met rijden)

Puppy en rijgedrag

Als je zoekt op “puppy rijden kinderen uitleggen”, vind je een serie dramatische verhalen, maar geen pedagogisch verantwoorde uitleg van “rijden”. 

Tot die tijd zullen we het dan toch maar met mijn “piemelknip” opmerking moeten doen. Overigens heb ik het argument niet meer hoeven te gebruiken. Ze duwt Sammie voortaan zelf van zich af, zelfs zonder verwoestende kinderzieltjesopmerking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten