zondag 12 februari 2017

Een succesvolle blog schrijven, negen onmisbare tips | Mamablog met humor

Bloggen is hot. Zo'n beetje iedere BN-er, celebrity, ondernemer en waagt zich er aan. Maar succesvol bloggen is een verhaal apart.

Overweeg jij ook om een blog bij te gaan houden? Of blog je al een tijdje en kun je wel wat tips gebruiken?

Hierbij negen onmisbare, supersonische en geweldige tips om een succesvolle blog te schrijven.

#Blogtips: tip 1: Zorg voor schrijftalent

Het is een beetje een dooddoener, maar als blogger is het wel handig als je over enig schrijftalent beschikt. Een vlotte pen zorgt ervoor dat het schrijven niet teveel tijd kost en dat je verhaal lekker wegleest.
Ben je nog niet in die fase? No worries, schrijven kun je leren! Volg een schrijfcursus, zoek het internet af voor schrijftips of lees deze blog :-).
Het helpt zeker als je schrijven leuk vindt. Immers van iets met tegenzin doen is nog nooit iemand gelukkig geworden. Je lezers al helemaal niet.

#Blogtips tip 2: Voorkom spelfouten

Niets is zo irritant als dat er met grote regelmaat spelfouten in een blog voorkomen. Dit is voor veel mensen een belangrijke reden om af te haken met lezen.
Dus toekomstige blogge
rs: Ken je d's en t's. Ik gebruik bij twijfel altijd Google. Het woord waar de meeste hits op komen, is meestal het juiste.
Ben je een perfectionist, gebruik dan het Groene boekje*. P.S. Ik hoop toch zo dat ik dit eerste gedeelte geheel in foutloos Nederlands heb geschreven, anders ben ik je nu kwijt.

#Blogtips tip 3: Kies onderwerpen waar je blij van wordt

blogs inhoud belangrijk

Jouw enthousiasme over een bepaald onderwerp zullen de lezers absoluut terugvinden in je blog.
Dus schrijf over koken als je een ware keukenprinses bent (ik niet) of als je volledig op de hoogte bent van de laatste mode en trends (ik ook niet) of over je kids, gewoonweg omdat ze de liefste en leukste op aarde zijn (geen twijfel, dat zijn die van mij).

#Blogtips tip 4: Laat je blogs lezen door een kritisch persoon

Dus niet je partner, moeder of beste vriendin. Grote kans dat ze niet het achterste van hun tong laten zien, omdat ze je niet willen kwetsen. Vraag het Herman** van Idols maar.
Laat je eerste blogs lezen door iemand waarvan je zeker weet dat die je niet zal sparen. Van (uiteraard het liefst opbouwende) kritiek kun je alleen maar leren!

#Blogtips tip 5: Gebruik social media

Social media noodzakelijk voor bloggen
 Als je een blog bijhoudt, is het ook wel leuk als deze gelezen wordt. Daar doe je het immers voor! Verwijs je vrienden en netwerk via Facebook, Twitter, Instagram, Linked-in, Bloglovin' en andere social media kanalen direct naar je nieuwste blog. Zo krijg je op termijn zeker een vaste groep lezers.

#Blogtips tip 6: Zorg voor een aansprekende titel en afbeelding

Het aantal lezers van je blog valt of staat bij je titel. Deze moet een bepaalde interesse, herkenning, gevoel oproepen dat mensen verleidt om je blog te gaan lezen. Titels als “Tien manieren om....”, “Negen tips voor......”, etc. doen het vaak goed. (Jij bent deze blog nu toch ook aan het lezen)
Verder: een beeld zegt meer dan duizend woorden. Een aansprekende afbeelding bij je blog mag dan ook niet ontbreken.


#Blogtips tip 7: Doe je (gratis) voordeel met Google

Je hoeft geen enorme bedragen aan Google-Adwords campagnes uit te geven om lezers voor je blog te vinden. Zorg voor een titel waar ook populaire zoekwoorden in voorkomen, bijvoorbeeld “Succesvol blog”. Vergeet ook niet de kernwoorden van je blog met een hashtag in je social media en in je blog te vermelden. Zo vinden geïnteresseerden jouw blog vanzelf.


#Blogtips tip 8: Blog regelmatig en minstens een jaar lang

Rome is ook niet in één dag gebouwd. Je kunt niet verwachten dat je na twee blogs meteen 10.000 vaste lezers hebt. (Nee, helaas ik ook nog niet).
Een vaste schare fans kost nu eenmaal tijd en oefening baart kunst. Trakteer je lezers regelmatig op iets nieuws, ook al zijn het er maar drie. De aanhouder wint!


# Blogtips: tip 9: Wees kort en krachtig

De beste blogs bevatten niet meer dan vijfhonderd woorden om de aandacht van de lezer vast te houden. Voor mij is dit altijd moeilijk omdat ik nu eenmaal veel interessante dingen te melden heb ;-).
Wat helpt is je blog een dag te laten liggen, de volgende dag nog een keer te herlezen en alles te schrappen wat overbodig is. Een beperkte overschrijding is niet erg: 750 woorden voor deze blog (ex. voetnoten) en jij bent hem helemaal gelezen tot het eind, niet waar?

* Eens in de tien jaar verschijnt er een nieuwe Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie, beter bekend als het Groene Boekje. Het is samengesteld door het Instituut voor Nederlandse Lexicologie en geldt als de norm op het gebied van de Nederlandse taal.

**Herman (Berghuis) van Idols seizoen twee is vooral bekend geworden dankzij zijn excentrieke uitstraling, slechte zangkwaliteiten en opvallende danspasjes. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten