woensdag 8 februari 2017

Paardenmeisjes | Mamablog met humor

Wie kent ze niet? Paardenmeisjes...
Meisjes in de leeftijd van 9 tot een jaar of 16 die alleen maar met paarden bezig zijn. Naast de gebruikelijke paardrijlessen en dressuurwedstrijden, spenderen zij ieder vrij uurtje in de manege, bij voorkeur samen met de verzorgpony of - voor de echte geluksvogels- het eigen paard. De grote vakantie is niet compleet zonder ponykamp en alle tijdschriften over paarden vinden gretig aftrek.

Toen ik een jaar of twaalf was, was ik een echt paardenmeisje. Helaas moest ik na een jaar stoppen met paardrijden omdat het niet goed bleek te zijn voor mijn rug. Daarmee spatte ook de droom van een eigen verzorgpony uiteen (zover als een eigen paard durfde ik niet te dromen). Ik verloor de manege en de paarden uit het oog, tot een maand of twee geleden.
Ik was op zoek naar een sport die ik kon beoefenen naast het hardlopen. Ik besloot dat ik deze keer een sport zou uitzoeken die ik echt leuk vond. Nu vind ik sporten in beginsel niet leuk, dus dat bleek een hele opgave. Na lang wikken en wegen en een uitgebreide zelfanalyse, wist ik wat het ging worden: paardrijden. Blijkbaar zat dat paardenmeisje van vroeger nog steeds in mij.
En nu ben ik dus sinds een week of zes aan het paardrijden, met veel plezier! In mijn groepje word ik vergezeld van zes andere enthousiaste vrouwen van middelbare leeftijd. En wat blijkt, zij zijn ook allemaal eens een paardenmeisje geweest.
Niet alleen het paardrijden geeft me ontspanning. Ook de aanwezigheid van die lieve paarden met hun trouwe ogen kunnen mij bekoren. Tijdens een avondje manege kom ik helemaal tot rust.
Het was wel wennen in het begin. Na mijn eerste paardrijles in jaren liep ik letterlijk krom van de spierpijn, niet de gebruikelijke twee dagen, maar de gehele week. Ik was zo stijf dat ik mijn ene been moest helpen om over de andere been te slaan. Nogal vervelend, aangezien dat de enige positie is waarbij ik lekker zit.
Gelukkig ben ik inmiddels geheel spierpijnvrij na het paardrijden en heb ik de smaak te pakken.
Na een les of drie mochten we voor het eerst weer eens galopperen. Het paard waar ik op reed, Coco, galoppeerde met grote sprongen vooruit en het voelde heerlijk.
Tijdens de volgende les kon ik dus niet wachten totdat het tijd was om te galopperen. Helaas weigerde mijn paard om van draf in galop te gaan, hoe hard ik ook “Juh*” riep. Ook de laatste lessen bleken al mijn inspanningen tevergeefs.
Inmiddels heb ik begrepen, dat je door goed been- en handwerk je het paard de opdracht tot galloperen kunt geven. Je dient je paard met je ene been een schopje richting zijn lies te geven, terwijl je met je (andere) bovenbeen druk uitoefent op zijn buik. Tegelijkertijd dien je de teugels wat strakker aan te trekken.
Tijdens de afgelopen les waagde ik een poging. Terwijl ik tijdens het draven al moeite had om met mijn voeten in de beugels te blijven zitten, probeerde ik mijn ene been naar achteren te tillen om het paard op de gewenste plek het schopje te kunnen geven en met het andere been druk uit te oefenen en tijdens dit alles ook nog mijn evenwicht te behouden. Het zag er waarschijnlijk uit als een mislukte yoga-standje, maar dat boeide me niet. Alles om mijn paard Lorenz tot een galopje te verleiden. Lorenz bleek echter niet onder de indruk. Hij begon als een bezetene te draven, maar galop, ho maar! Ik hoop dat ik de komende week weer op Coco mag rijden, want dan ben ik van een stevig stukje galop verzekerd.
Mijn kids gaan inmiddels elke zaterdag richting manege voor de miniles. Ze vinden het superleuk en zijn al lang niet meer bang voor paarden, hoe groot dan ook.
Eenmaal daar zie ik weer dezelfde vertrouwde gezichten als tijdens mijn les. Blijkbaar is het paardenmeisjes-syndroom iets wat je als paardenmeisje graag doorgeeft aan je kinderen.

*Kreet uit Bibi & Tina, Netflix- paardenserie voor kinderen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten